Witaj w serwisie Trening.net.pl. Nie posiadasz jeszcze konta? Załóż je!
  • Logowanie:

Piramida żywieniowa Komentarzy : 0

trening piłkarski - Piramida żywieniowa sportowca Piramida żywieniowa jest to graficzny sposób pokazania zaleceń żywieniowych. W łatwy sposób przedstawia, jakie grupy produktów powinny się znaleźć na naszym talerzu i w jakiej ilości. Zasadą piramidy jest, że produkty, które znajdują się na dole piramidy są bazą naszego żywienia, a im wyższy poziom tym danych produktów powinniśmy spożywać mniej.

Stara piramida żywieniowa dzieliła się na cztery poziomy (na samym dole produkty zbożowe, wyżej owoce i warzywa, wyżej mleko i jego przetwory oraz mięso, ryby i jaja, na szczycie tłuszcze). Co jakiś czas ciągle są robione nowe badania, które zmieniają nasz aktualny stan wiedzy dlatego w 2005 roku naukowcy z USDA opracowali nową piramidę.

Nowa piramida inaczej podchodzi do zasad żywienia, główny nacisk jest tu położony na to, że każdy człowiek jest inny i dlatego należy dobierać produkty i ich ilości indywidualnie. W piramidzie pojawia się także nowy poziom - aktywność fizyczna, która jest tak samo ważnym elementem stylu życia jak prawidłowa dieta. Nowa piramida składa się teraz z 6 pionowych piramid, na dole każdej piramidki znajdują się produkty "najzdrowsze" o najwyższej wartości odżywczej u szczytu są produkty najbardziej przetworzone.

Żadne produkty nie są zabronione, należy jedynie zachować umiar w spożywaniu produktów z danej grupy. Sześć różnych kolorów w piramidzie reprezentuje odmienne grupy produktów spożywczych: produkty zbożowe, warzywa, owoce, tłuszcze i oleje, mleko i produkty mleczne oraz łącznie mięso, drób, ryby, jaja, orzechy i nasiona roślin strączkowych.

Aktywność fizyczna

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że aktywność fizyczna to klucz do zdrowia
i do skutecznego odchudzania. Należy ćwiczyć codziennie minimum 30 minut dziennie. Oczywiście na początku warto zacząć od umiarkowanego wysiłku, a z czasem i nabraniem kondycji zmieniać na bardziej wyczerpujący i dłuższy.

Produkty zbożowe - pomarańczowa piramida

Wyróżniamy dwa typy produktów zbożowych. Z pełnego przemiału, które są bogate w makro i mikroskładniki, witaminy i błonnik pokarmowy oraz produkty rafinowane z oczyszczonej mąki z mniejszą ilości w/w składników. Podstawą naszych posiłków powinny być produkty z pełnego przemiału (niełuskany ryż, grube kasze -gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana; płatki owsiane, płatki jęczmienne oraz pieczywo z pełnoziarnistej mąki lub z dodatkiem całych ziaren zbóż). Produkty zbożowe powinny znajdować się w każdym posiłku.

Warzywa - zielona piramida

Warzywa powinny się znaleźć obowiązkowo w każdym głównym posiłku najlepiej surowych, gotowanych. Najbardziej polecane są ciemnozielone warzywa (szpinak, brokuły, roszponka, kapusty i sałaty), pomarańczowe (marchew, dynia, kukurydza). Generalnie należy jeść warzywa o intensywnych barwach, gdyż są one bogate w antyutleniacze, witaminy i błonnik, a przy tym w większości są nisko energetyczne.

Owoce - czerwona piramida

Owoce są bogate w witaminy głównie C, karotenów i błonnika pokarmowego. Najlepiej spożywać owoce w postaci surowej. Te z puszki są dodatkowo dosładzane, dlatego trzeba uważać z ich ilością. Polecane są zwłaszcza jabłka, gruszki, morele, śliwki, brzoskwinie, melony oraz cytrusy. Owoce powinny być spożywane do dwóch posiłków - w sumie około 0,5 kg i nie więcej.

Mleko i przetwory mleczne - niebieska piramida

Mleko i jego przetwory takie jak: jogurty, kefiry, maślanki, sery żółte, białe i twarogi, lody i desery mleczne. Produkty te są najlepszym źródłem wapnia, białka, witamin A i D. Trzeba pamiętać, że przetwory mleczne są produktami wysoko tłuszczowymi, dlatego warto wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, a także bez dodatku cukru. Nasza dieta powinna zawierać około 2-3 szklanek mleka, jogurtu lub twarogu - 70 g, sera
żółtego - 45 g.

Mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe oraz jaj - fioletowa piramida

Chude gatunki mięsa oraz drób (bez skóry), jako źródła białka o wysokiej wartości biologicznej oraz żelaza
powinny także znaleźć się w jadłospisie kilka razy w tygodniu.
Ryby stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i witaminy A, dlatego powinny być spożywane kilka razy w tygodniu. Zalecane są ryby tłuste morskie ryby (tuńczyk, halibut, łosoś). Powinny być spożywane kilka razy w tygodniu.
Suche nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasole) mogą stanowić zamienniki alternatywne dla mięsa i drobiu, a orzechy i nasiona zastępować pojadane pomiędzy posiłkami słodycze, są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Ta podgrupa jest szczególnie ważna dla wegetarian.
Produkty z tej grupy (prócz roślin strączkowych) zawierają cholesterol, który w nadmiarze może prowadzić do problemów z układem krwionośnym.

Tłuszcze, oleje - żółta piramida

Stanowi najmniejszą część piramidy. Tłuszcz jest potrzebny w naszej diecie i nie należy go całkowicie eliminować, wystarczy wybierać "dobre tłuszcze". Należą do nich tłuszcze z ryb, orzechy, nasiona oraz oleje
roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy) należą do dobrych tłuszczów. Do "złych tłuszczy" zaliczamy margaryny utwardzane (z tłuszczami trans), tłuszcze cukiernicze i piekarskie. Tłuszcze powinny być tylko dodawane do sałat, produktów zbożowych oraz do gotowania.

  • Dodał: Ziela
  • Data: 10/04/2009 13:49
  • Kategoria: Zdrowie
  • Komentarzy: 0
  • Czytań: 2162

Komentarze czytelników

Nie ma jeszcze komentarzy. Dodaj swoją opinię, aby wyrazić swoje zdanie.
Zapraszamy do dyskusji

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.

Oceny

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Świetne! Świetne! 100% [1 głos]
Bardzo dobre Bardzo dobre 0% [Brak oceny]
Dobre Dobre 0% [Brak oceny]
Średnie Średnie 0% [Brak oceny]
Słabe Słabe 0% [Brak oceny]
Cieszymy się, że chcesz z Trening.net.pl szkolić swojš technikę piłkarskš, pracować nad kondycjš, siłš i zachowaniem na boisku!