Piramida żywieniowa Komentarzy : 0

Stara piramida żywieniowa dzieliła się na cztery poziomy (na samym dole produkty zbożowe, wyżej owoce i warzywa, wyżej mleko i jego przetwory oraz mięso, ryby i jaja, na szczycie tłuszcze). Co jakiś czas ciągle są robione nowe badania, które zmieniają nasz aktualny stan wiedzy dlatego w 2005 roku naukowcy z USDA opracowali nową piramidę.
Nowa piramida inaczej podchodzi do zasad żywienia, główny nacisk jest tu położony na to, że każdy człowiek jest inny i dlatego należy dobierać produkty i ich ilości indywidualnie. W piramidzie pojawia się także nowy poziom - aktywność fizyczna, która jest tak samo ważnym elementem stylu życia jak prawidłowa dieta. Nowa piramida składa się teraz z 6 pionowych piramid, na dole każdej piramidki znajdują się produkty "najzdrowsze" o najwyższej wartości odżywczej u szczytu są produkty najbardziej przetworzone.
Żadne produkty nie są zabronione, należy jedynie zachować umiar w spożywaniu produktów z danej grupy. Sześć różnych kolorów w piramidzie reprezentuje odmienne grupy produktów spożywczych: produkty zbożowe, warzywa, owoce, tłuszcze i oleje, mleko i produkty mleczne oraz łącznie mięso, drób, ryby, jaja, orzechy i nasiona roślin strączkowych.
Aktywność fizyczna
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że aktywność fizyczna to klucz do zdrowia
i do skutecznego odchudzania. Należy ćwiczyć codziennie minimum 30 minut dziennie. Oczywiście na początku warto zacząć od umiarkowanego wysiłku, a z czasem i nabraniem kondycji zmieniać na bardziej wyczerpujący i dłuższy.
Produkty zbożowe - pomarańczowa piramida
Wyróżniamy dwa typy produktów zbożowych. Z pełnego przemiału, które są bogate w makro i mikroskładniki, witaminy i błonnik pokarmowy oraz produkty rafinowane z oczyszczonej mąki z mniejszą ilości w/w składników. Podstawą naszych posiłków powinny być produkty z pełnego przemiału (niełuskany ryż, grube kasze -gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana; płatki owsiane, płatki jęczmienne oraz pieczywo z pełnoziarnistej mąki lub z dodatkiem całych ziaren zbóż). Produkty zbożowe powinny znajdować się w każdym posiłku.
Warzywa - zielona piramida
Warzywa powinny się znaleźć obowiązkowo w każdym głównym posiłku najlepiej surowych, gotowanych. Najbardziej polecane są ciemnozielone warzywa (szpinak, brokuły, roszponka, kapusty i sałaty), pomarańczowe (marchew, dynia, kukurydza). Generalnie należy jeść warzywa o intensywnych barwach, gdyż są one bogate w antyutleniacze, witaminy i błonnik, a przy tym w większości są nisko energetyczne.
Owoce - czerwona piramida
Owoce są bogate w witaminy głównie C, karotenów i błonnika pokarmowego. Najlepiej spożywać owoce w postaci surowej. Te z puszki są dodatkowo dosładzane, dlatego trzeba uważać z ich ilością. Polecane są zwłaszcza jabłka, gruszki, morele, śliwki, brzoskwinie, melony oraz cytrusy. Owoce powinny być spożywane do dwóch posiłków - w sumie około 0,5 kg i nie więcej.
Mleko i przetwory mleczne - niebieska piramida
Mleko i jego przetwory takie jak: jogurty, kefiry, maślanki, sery żółte, białe i twarogi, lody i desery mleczne. Produkty te są najlepszym źródłem wapnia, białka, witamin A i D. Trzeba pamiętać, że przetwory mleczne są produktami wysoko tłuszczowymi, dlatego warto wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, a także bez dodatku cukru. Nasza dieta powinna zawierać około 2-3 szklanek mleka, jogurtu lub twarogu - 70 g, sera
żółtego - 45 g.
Mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe oraz jaj - fioletowa piramida
Chude gatunki mięsa oraz drób (bez skóry), jako źródła białka o wysokiej wartości biologicznej oraz żelaza
powinny także znaleźć się w jadłospisie kilka razy w tygodniu.
Ryby stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i witaminy A, dlatego powinny być spożywane kilka razy w tygodniu. Zalecane są ryby tłuste morskie ryby (tuńczyk, halibut, łosoś). Powinny być spożywane kilka razy w tygodniu.
Suche nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasole) mogą stanowić zamienniki alternatywne dla mięsa i drobiu, a orzechy i nasiona zastępować pojadane pomiędzy posiłkami słodycze, są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Ta podgrupa jest szczególnie ważna dla wegetarian.
Produkty z tej grupy (prócz roślin strączkowych) zawierają cholesterol, który w nadmiarze może prowadzić do problemów z układem krwionośnym.
Tłuszcze, oleje - żółta piramida
Stanowi najmniejszą część piramidy. Tłuszcz jest potrzebny w naszej diecie i nie należy go całkowicie eliminować, wystarczy wybierać "dobre tłuszcze". Należą do nich tłuszcze z ryb, orzechy, nasiona oraz oleje
roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy) należą do dobrych tłuszczów. Do "złych tłuszczy" zaliczamy margaryny utwardzane (z tłuszczami trans), tłuszcze cukiernicze i piekarskie. Tłuszcze powinny być tylko dodawane do sałat, produktów zbożowych oraz do gotowania.
Komentarze czytelników
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.
Świetne! | ![]() |
100% | [1 głos] |
Bardzo dobre | ![]() |
0% | [Brak oceny] |
Dobre | ![]() |
0% | [Brak oceny] |
Średnie | ![]() |
0% | [Brak oceny] |
Słabe | ![]() |
0% | [Brak oceny] |